Herkes onlar hakkında farklı tanımlar yapıyor. Kafamız bazen karışmıyor değil. Nasıl düşünüyorlar, ne yerler, neler yapmaktan hoşlanırlar, hayata nasıl bakıyorlar…
Tüm bu sorulara cevap ararken iş dünyasına nasıl baktıklarını göreceğimiz araştırmadan yararlanalım.
Sizce şirketler tercih edilmek için neyi doğru yapıyorlar ya da bir KOBİ olarak siz ne yapıyorsunuz.
Sanıldığının aksine eğlence değil, sağlam bir kariyer peşindeler ve en çok çalışmak istedikleri 50 şirketi nedenleriyle birlikte araştırma kapsamında söylediler.
Bloomberg Businessweek Türkiye ve Realta Danışmanlık işbirliğinden doğan “En Gözde Şirketler” araştırması ile altı yıldır Y kuşağının taleplerini en çok karşılayan şirketler ortaya konuyor.
Bu yılki araştırma kapsamında Türkiye genelinde 89 üniversiteden 18 bin 635 öğrenci ile görüşüldü.
Şirketlerin yıllara göre sıralamadaki değişimi ve bu yılki ilk 50 listesine ilk defa giren dokuz şirket, üniversite öğrencilerinin, çalışacakları yeri önceden sıkı bir takibe aldığını gösteriyor.
En yaşlısı 34, en genci 14 yaşında ve Türkiye nüfusunun yüzde 25’ini oluşturuyorlar. Büyük bir kısmı yıllardır iş hayatında aktif olarak yer alıyor. Kendinden önceki kuşaklara göre nelerden hoşlanıp, nelere tahammül edemediklerini, ne kadar tez canlı olduklarını bir bir ortaya koydular.
20 yıl gibi geniş bir aralıkta doğan kişileri kapsayan bu kuşağın (1980-2000) diğer bir kısmı ise üniversiteden yeni mezun oldu ya da olmaya yakın ve şimdilerde hayallerindeki işi arıyor.
Araştırmanın 1 numarası Unilever’in İK stratejisi, etki yaratan anlayışa sahip. Tüm çalışanlarını geleceğin liderleri ve organizasyon için değerli bir yetenek olarak görüyor ve buna yatırım yapıyor. Sanırım bu yaklaşım bir numara olmalarını bize açıklıyor.
1. Unilever
2. Mercedes Benz
3. Turkcell
4. THY
5. P&G
6. İş Bankası
7. Google
8. Coca-Cola
9. Aselsan
10. Microsoft
11. Pfizer
12. Garanti Bankası
13. Finansbank
14. Arçelik
15. Vodafone
Şirketler, insanlara benzer. Eğlenceli, sıkıcı, genç, yaşlı, hızlı, yavaş, neşeli, karamsar, yaratıcı, yenilikçi, gelenekçi vs. tercihlerimizde şirketlerin attıkları adımları yorumlamamız etken oluyor. Toplumun şirketleri kişileştirmesiyle, kendisine yakın veya uygun gördüğü işletmeyi seçmesi doğal bir süreç.
Araştırmada öne çıkan bazı fikirler
“KAYNAĞA DEĞİL İNSANA ÖNEM VERİLEN ŞİRKETLER HER ZAMAN ÖN PLANA ÇIKACAK”
“ADİL BİR ÇALIŞMA ORTAMINDA TAKDİR VE GERİBİLDİRİM BEKLİYORLAR, SADECE ÜCRET DEĞİL”
“FMCG VE PAZARLAMA HER ZAMAN GENÇLERİN GÖZDESİ OLDU”
En Gözde 50 Şirket 2014
Detay: http://media.wix.com/ugd/14821e_0ab0ef7918104c57ba3b295158c8808c.pdf